Primer pla de Chenoa com a presentadora d'OT 2023 a Prime Video

Chenoa sobre el seu retrobament amb Bustamante a 'TCMS: 'Com a jurat seré imparcial'

Entrevista a Chenoa, que fa balanç del seu paper com a presentadora d''OT 2023' una vegada ha finalitzat l'edició.

'OT 2023' ha arribat al final proclamant Naiara com la seva flamant guanyadora. El talent xou ha donat l'oportunitat a Chenoa d'estrenar-se com a presentadora amb unes crítiques molt bones. La cantant ha estat al capdavant de les 14 gales d''OT 2023', comptant amb el suport del públic.

En una entrevista per a TVienes, Chenoa fa balanç del seu paper com a presentadora d''OT 2023': parla de la seva favorita o dels moments de tensió per Buika. A més, també es pronuncia per primera vegada sobre el fitxatge de Bustamante com a concursant de ' Tu Cara Me Suena'.

Quin balanç fas del que ha estat el teu debut com a presentadora d''OT 2023?' Com ho has viscut?

Amb molta responsabilitat, fins al nivell de posar-me dolenta. Crec que quan ets d'exàmens, per exemple, et passa una mica el mateix. És com: 'Ja em queda poc, ja em queda poc'. I quan vas arribant, et poses dolent. És clar, et fa una baixada de defenses.

Crec que aquest és el nivell de responsabilitat, per la part emocional i la part professional. Crec que aquí se'm combinaven molt bé totes dues i havia de gestionar molt el saber que estic dirigint un vaixell i després, aportant aquesta part d'humanitat tan necessària a 'OT' com és comprendre els xavals, que era el que més m'importava a mi de tot.

Com has viscut el feedback, tant dels espectadors com de la crítica televisiva?

Doncs força acord. És la primera vegada que us poseu d'acord, amb la qual cosa us ho agraeixo moltíssim. I no ho dic jo, ho diu fins a la meva mare, que és la que més llegeix aquestes coses. Em va dir: “És la primera vegada que tots estan d'acord que molt bé”. I em diu: “Estic encara esperant que ens arribi...[un pal]”. Doncs mira, no n'ha sortit.

Captura de Chenoa com a presentadora de la gala 0 d'OT 2023
Chenoa com a presentadora d''OT' | Prime Video

I això t'ha reconfortat?

És el premi més gran que em podíeu haver donat. O sigui... Per fi, per fi. Perdona, però sempre sóc la que... Sempre és el mateix. Sempre hi van... Ja m'enteneu. En una catifa vermella, vaig dir fa poc que ja em causava força ansietat, que ja estava bé. Sempre a la mateixa no, és esgotador.

Primer per evolució, perquè evidentment jo també m'he equivocat i ho puc haver fet malament en algun moment, però fins a cert punt. Jo he crescut i comprenc la flexibilitat, treballo ara en un mitjà on he d'estar molt més en contacte amb els mitjans de comunicació perquè jo en sóc un, amb la qual cosa puc comprendre i empatitzar. Però. hòstia, de debò... Però ara molt millor.

Hi ha res que t'agradaria millorar o canviar de cara a la ja confirmada propera edició?

Sí, hi ha una part potser de visualitzar-ho tot per veure què puc millorar, però hi ha coses que no trauria. No m'excuso, però mira: no porto teleprompter, no hi ha publicitat, és una hora i mitja, són 900 persones, 40.000 repertoris, mecàniques i altres...

Però jo segueixo fent-me els meus targetons, a mi escriure és una tècnica d'estudi que em va bé a l'hora de memoritzar. I després, quan tinc errors, em fa seguretat poder llegir, de vegades ho faig molt per seguretat. Sé el que diré, però ho necessito per una qüestió d'evitar badades, perquè passen coses que la gent no veu. Però sí que hi ha coses que m'agradaria anar polint i anar fent amb més seguretat.

Captura d''Operación Triunfo' amb Chenoa emocionada amb els cabells recollits, una blazer negra i un collaret d'OT
Chenoa com a presentadora d''OT' | Prime Video

Reduir les gales a una hora i mitja està bé, però sembla que imprimeix la necessitat d'anar amb presses. En algun moment has pensat que aquest cotxe va molt ràpid?

(Rialles). No, ha de ser així. Realment, ara amb les xarxes socials i altres, hi ha una manera de consumir qualsevol tipus de contingut que és una mica estressant. Una mateixa, en un TikTok, va ràpida i no pares a veure res que t'agrada. És com a addictiu. És una tendència de consumir un contingut que realment va molt de pressa.

Provoca també una conciliació familiar meravellosa que és la que més m'han recalcat, que és que a dos quarts de dotze, dotze menys quart, de la nit som al llit. Això és un regalàs, perquè no deixa de ser dilluns i l'endemà cal anar a escola oa treballar. Què ha produït? Que es pugui reunir la família, que es pugui sopar tranquil, que ho vegis... Al final, si ho vols degustar, doncs hi ha una postgala. És unes postres.

A la final, no hi va haver posgala i vas tenir aquesta mitja hora, quaranta-cinc minuts més. Vas sentir que hi havia una mica més de pausa per a les entrevistes i aquells moments al sofà amb els concursants?

Sí, sobretot, perquè hi ha una part humana que m'omple moltíssim, que és la de poder esplaiar-me més a escalfar una conversa perquè surtin moltes més coses divertides. Però és clar, no tens això. Treballes no amb fredor, però sí amb un ritme molt frenètic on estic als comandaments de tots els que estem a càrrec d'aquest Godzilla que es diu 'OT' i és clar, he de respectar aquests timings, però bé... poca cosa més.

Com has viscut els enfrontaments de Buika amb el públic a plató?

Meravellós. Jo sóc molt fan, què et diré. A Buika la conec des que tinc 19 anys, molt abans d''OT'. Buika i jo treballàvem als circuits de música mallorquina, als bars, fèiem soul i jazz. Teníem cadascuna banda i ella tocava un dia i jo un altre. Ens coneixem des de molt joves i ens coneixem bé, per això és germana. Per això tinc aquesta confiança per dir-li que és un Grinch i coses per l'estil, perquè sé que se la porta molt al paire. Més que a mi, que ja és molt, perquè aquesta és tremenda.

Captura de Chenoa durant la roda de premsa d'OT 2023
Chenoa com a presentadora d''OT' | Prime Video

Quins records has viscut de manera més intensa en aquest retorn a OT?

Doncs, mira, la sensació d'incomprensió. Però no tanta, perquè jo crec que hi ha ara una flexibilitat força potent, malgrat l'hat de què s'ha parlat, que és veritat que existeix. Però res a veure amb l'allau de “no et fiquis amb...”. Ara hi ha la finestra per a ambdues parts, és a dir, tens doble adreça. També per a qui es fica, que li pot arribar l'allau de “cura, què estàs fent”. Això també m'agrada i ens calia a nosaltres.

Era el 2001, és clar. 2024.... Ja era hora, per Déu! Quin ritme més dolent tenen en la naturalitat, és a dir, què ens passa? Anem lents... Però bé, ara hi ha una naturalitat en tot. Hi ha alguna injustícia de no comprendre... Ruslana, que té 18 anys que tingui les seves coses... Doncs amb tot el dret. Són 18 anys. I ja vingui: Zasca. Doncs no.

A la final es va notar que li vas fer un...

Per suposat, jo faig com amb les meves amigues. Les primeres a renyar-me i les primeres a amagar-me.

Quin feedback has tingut dels teus companys d''OT' respecte que t'hagis convertit en la presentadora del format? Sents que tothom t'ha valorat?

Sí, gairebé tots hi han estat. Dient-me: “Se't veu bé”, “se't veu còmoda”...

Fotografia de Chenoa feliç com a presentadora d'OT 2023
Chenoa com a presentadora d''OT' | Prime Video

I t'ha fet il·lusió, oi?

Sí, és clar. Igual que em fa il·lusió allò dels meus companys, em fa il·lusió, per exemple, que Roberto Leal m'enviés un ram de flors a la Gala 0 ia l'última em digués que anaven a veure'm. Cony, al final... Jo ho faig amb tant d'afecte i tant de respecte, aprenent i altres, que no vaig de resabiondilla en un ambient en què sé que hi ha grans professionals i amb els quals jo he crescut, he mirat i he après .

De 'OT' t'han escrit tots?

Sí, n'estan encantats. És un format que ens ha parit a tothom. 2001...

De fet, ara coincidiràs amb Bustamante a 'Tu cara me sona'...

Bé, bé, bé! Com és ell, com és ell... Jo crec que ho farà superbé. Bé... jo com a jurat seré imparcial... (Rialles).

Has parlat amb ell?

No. Tu et pots creure que no? Crec que no em vol posar en un brete, o alguna cosa, perquè no m'ha escrit res. (Rialles). Jo és que em pixo... Em fa molta gràcia. Ho farà molt bé. Ell quan està de conya, imita gent, i ho fa molt guai. Segur que li surt perquè canta súper. I després amb ficar-li una mica de rotllet, ja està... i un 10. (Rialles).

Captura de Chenoa com a jurat de La teva cara em sona
Chenoa a 'Tu cara me suena' | Atresmedia

Com has portat a 'OT' aquesta obligació per ser imparcial? Al teu programa de ràdio has deixat caure qui era la teva...

Qui?

Chiara...

Bé... (Rialles).

No ho negues...

No...

Has hagut de lluitar molt aquí perquè això no se't notés?

No és que fos la meva favorita, és que em fascinava el segell vocal que té Kiki. Té un món interior que és molt divertit perquè és molt personal. I em fascina, perquè la protegirà molt de moltes coses. Saps? Quan veus gent així, li va bé perquè això la cuidarà, perquè se'l pot emportar a un altre pla i és meravella.

I a sobre, té una capacitat de compondre. De sobte: “M'he fet tres temes”. ¡En tres hores! Hola? Jo flipava. I ella, amb aquesta poca supèrbia de dir: “Bé... M'encanten les classes de composició perquè he fet tres cançons”. Amb una naturalitat que és normal per a ella, que no és capaç de veure que això no és normal... Per a ella és natural, ia mi això em fascina.

Creus que 'OT' ajuda avui més els concursants a projectar l'artista que volen ser una vegada surtin de l'acadèmia? En la vostra edició ho notàveu així?

No, no, érem molt diferents. En aquesta època, érem una altra cosa. A banda, hi havia més escola d'intèrpret. No érem tan compositors, no teníem escola de composició. Era més d'intèrpret i de buscar un segell personal com a intèrpret, no de copiar i fer un karaoke, sinó de buscar girets... Perquè teníem l'escola de còpia, còpia, perquè fèiem molt de karaoke. I ells no, ells tenen més la idea de “m'agrada, però li donaria un toc aquí”, com que són més creatius a la base, a la música...

Fotografia de Suzete amb Chenoa durant la seva expulsió a la Gala 2 d'OT 2023
Chenoa com a presentadora d''OT' | Prime Video

Més complerts artísticament?

Sí, són més 3.0. Tenen aquest punt més cap amunt. També és que han crescut gravant-se a TikToks, estan acostumats a les càmeres, a escoltar-se quan es graven... Nosaltres això no ho teníem. T'escoltava la teva mare i et deia: “Que bé cantes, filla meva”.

Ara que has fet el salt definitiu a presentadora. Quin format t'agradaria conduir o amb quin has fantasiat alguna vegada?

Doncs jo crec que tot allò que són xerrades personals i humanes sempre m'han agradat. No ho sé... Tot això sempre m'ha agradat molt, no sé si a nivell presentadora, però sóc molt de parlar amb la gent. Sóc molt bona escoltant i això de vegades ens escasseja. Estem sempre escoltant i esperant per poder parlar.

A mi és una cosa que m'ha ensenyat fins i tot de vegades el meu germà, que em deia: “Sé que no tens temps, però deixa que parli, no interrompis quan parlin”. I jo deia: “Veus com vaig aprenent, al final això és així”. Com vosaltres, que esteu fent entrevistes i deixeu molts silencis perquè parli de més... Però no passarà. (Rialles).

I aquest estatus de presentadora és una cosa que vols protegir? O estàs disposada a continuar fent més coses a la televisió?

Mira, doncs m'estic estirant d'un sisè pis a 'El Desafío', de manera que... Què vols que et digui?

Fotografia de Chenoa mirant a càmera com a concursant d'El Desafío
Chenoa a 'El Desafio' | Atresmedia

Però això es va gravar abans de sortir això d''OT', ¿oi?

No, no, jo quan hi era ja me'n vaig assabentar. Jo estaré fent tot el que em provoqui feina, perquè és el que més m'agrada i el que més m'apassiona. Estic ficada a 'Tu Cara Me Suena', a 'OT', a 'El Desafío', fent dos programes de ràdio, trauré single en breu que tornaré a gravar... I ballo el chachachá.

M'explico: tot això no es pot fer si tu no tens un leitmotiv que s'anomeni: passió pel que fas. És absolutament inviable fer una cosa que no tagrada. I jo tinc una cosa molt clara: jo no venc la meva vida, no la venc, simplement faig el que m'agrada. Punt. I a mi això em flipa, tot allò que faig m'agrada. I ningú em dirà que sóc cantant o que sóc tal o qual.

Odio aquestes classificacions perquè no et deixen viure amb la flexibilitat de provar coses noves. I no passa res. Doncs mira... Martin segurament serà el que ell vulgui: actua, canta, balla... Aquests xavals, fliparem. Són el millor del millor, de cor. Tant de bo es gravin un tema amb mi.