Fotografia de la minisèrie Els mil dies d'Allende de La 2

RTVE relega a La 2 la minisèrie 'Los mil días de Allende'

'Los mil días de Allende' és un biopic amb elements de drama comptat amb rigor històric i des de la intimitat del cercle de Salvador Allende.

RTVE relega a La 2 la minisèrie 'Los mil días de Allende', coproducció de Xile i Espanya que commemora el 50è aniversari del cop d'estat que va enderrocar el president Allende. La ficció mostra, amb un rigor històric únic, l'experiència de la Unitat Popular des de les vivències d'Allende, assessorada per Mario Amorós, periodista espanyol i biògraf del president xilè. Només quatre capítols que retraten el líder xilè i el seu projecte, des de la intimitat del cercle polític d'Allende, durant els mil dies que va durar el govern.

L'actor xilè Alfredo Castro encarna Allende en una història explicada des del punt de vista de Manuel Ruiz, que interpreta Pablo Capuz. És un advocat espanyol que es converteix en un dels assessors propers del president xilè, inspirat en el prestigiós jurista Joan Garcés.

A la sèrie es veuran les dificultats d'Allende i els seus col·laboradors més propers i cercle íntim, com la seva secretària personal Payita (Francisca Gavilán). Així com la seva dona Hortensia Bussi (Aline Kuppenheim) per complir el seu programa de govern, que promet acabar amb les desigualtats socials. Assoleix la independència econòmica del país.

Fotografia de la minisèrie Els mil dies d'Allende de La 2
'Los mil días de Allende' | RTVE

La sèrie mostra la intervenció dels Estats Units per desestabilitzar el govern i empènyer les Forces Armades a fer un cop d'estat. També les contradiccions a l'esquerra, que s'aguditzen amb la visita de Fidel Castro (Benjamí Vicuña) a Xile. Així com la lleialtat que el general Augusto Pinochet (Daniel Alcaíno) jura a Allende i la seva brutal traïció.

'Los mil días de Allende' es va presentar al Festival de Sant Sebastià pocs dies després de complir 50 anys del cop d'estat a Xile i de la mort del president Salvador Allende (11 de setembre de 1973). Busca promoure i enfortir la memòria col·lectiva, obrir espais de diàleg i creativitat per a generacions futures i mostrar el compromís amb la democràcia.

'Los mil días de Allende' és una producció de Parox, en coproducció amb Mediterrani Media Entertainment, Aleph media, Ment Col·lectiva i HD Argentina. De la seva distribució internacional se n'encarrega Onza Distribution.