Fotografia en blanc i negre de l'actor Juli Mira

Mor Juli Mira, mític actor de la sèrie 'Cuéntame Cómo Pasó'

Mor l'actor Juli Mira, conegut per interpretar Gallardo a 'Cuéntame Cómo Pasó'.

Juli Mira, l'actor alacantí de cinema, teatre, televisió i doblatge, ha mort aquest dissabte als 75 anys, segons ha informat l'Ajuntament d'Alcoi. El consistori ha traslladat el seu suport i solidaritat a la família, amics i companys de l'actor, conegut pel seu paper de Gallardo a la sèrie 'Cuéntame cómo pasó'. Ha informat que la capella ardent estarà instal·lada al Tanatori Sant Jordi a partir de les 12.00 hores.

L'actor vivia entre les seves dues residències a Alcoi (Alacant) i Cullera (València), davant de la Mediterrània, amb una "llum, color i olor" que li donaven la vida. Juli Mira havia superat diversos diagnòstics de càncer i assegurava que la mort no li feia por.

Actor autodidacte, les seves qualitats expressives i el seu magnetisme a escena li han permès desenvolupar una àmplia carrera professional. La seva afició interpretativa va començar en la seva etapa estudiantil, quan va fer els seus primers passos com a actor aficionat al grup de teatre Assalla. Posteriorment va formar part del grup teatral La Cazuela, entitat de les arts escèniques a Alcoi, on va debutar el 1972 amb "El retaule del flautista".

Fotografia de Pablo Rivero amb Juli Mira
Juli Mira amb Pablo Rivero | Instagram: Pablo Rivero

El 1978 va realitzar la seva primera incursió al cinema, amb "La portentosa vida del pare Vicent". Des de llavors ha tingut una presència constant en pel·lícules i sèries de televisió, on ha destacat en papers com el de Blasco Ibáñez a 'Cartes de Sorolla' per a la Canal 9. A més, a 'Cuéntame Cómo Pasó' va interpretar Gallardo, el cap de Toni al diari Pueblo.

Juli Mira també va participar en pel·lícules com "Gràcies per la propina" (1996) de Francesc Bellmunt o "La mar" (1999) d'Agustí Villaronga. Així com "L'illa de l'holandès" (2000) de Sigfrid Monleón; "Las voces de la noche" (2002) de Salvador García; o "Nos vemos mañana", de Xavier Berraondo.

L'any 2021 va rebre la distinció al Mèrit Cultural de la Generalitat Valenciana. A més, el 2022 l'Ajuntament d'Alcoi li va concedir el Premi 9 d'Octubre.

L'expresident de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha lamentat la pèrdua de l'actor: "Juli Mira ha estat la veu del nostre país. Un actor extraordinari, un valencià compromès, una gran persona. Li concedim la Distinció al Mèrit Cultural, però era molt més. El seu adéu ens omple de tristesa, però també d'agraïment. Ell ens ha fet millors. Gràcies, Juli. DEP", ha escrit a les seves xarxes socials.