Muntatge d'Almudena Ariza i José Antonio Guardiola, periodistes de RTVE

Almudena Ariza i José Antonio Guardiola, corresponsals de RTVE a Jerusalem i Mèxic

Almudena Ariza i José Antonio Guardiola són els nous corresponsals de RTVE a Jerusalem i Mèxic.

Dos periodistes dels Serveis Informatius de RTVE, amb àmplia experiència en informació internacional i reporterisme, estan al capdavant des del començament d'aquest 2024 de dues corresponsalies. Almudena Ariza és la nova corresponsal a Jerusalem, destinació en què està com a enviada especial des d'octubre. Per la seva banda, José Antonio Guardiola ha estat nomenat corresponsal a Mèxic.

Almudena Ariza, llicenciada en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid, va començar a treballar a RTVE als 25 anys. Una llarga trajectòria en què ha estat editora i presentadora del Telediario en diferents etapes i ha presentat 'Informe Semanal'. Ha estat corresponsal a Àsia Pacífic, amb seu a Pequín, a Nova York i París i des de fa gairebé dos anys és enviada especial de forma habitual a Ucraïna, i, ara, a Israel-Gaza. L'any passat, a més, va recórrer el món gravant el programa 'Españoles en conflicto'.

Premi per la cobertura a l'Afganistan del Ministeri de l'Interior, Antena d'Or, Premi Club Internacional de Premsa al Millor Corresponsal, Premi al millor reporter de l'Acadèmia de la Televisió, Premi Drets Humans del Consell General de l'Advocacia Espanyola, Premi Nacional de Periodisme Pedro Antonio de Alarcón o Premi Bravo de Televisió són només alguns dels guardons de la seva trajectòria.

Per la seva banda, José Antonio Guardiola és reporter de RTVE des del 1988, sempre vinculat a la informació internacional. Com a enviat especial ha cobert esdeveniments com el retorn dels refugiats hutus a Rwanda, la guerra de Kósovo, el cas Pinochet i la seva mort. Així com el final del règim de Milosevic, la guerra de l'Afganistan, l'Operació Mur de Defensa a Jerusalem, la segona Guerra del Golf, el tsunami de Banda Aceh, l'elecció d'Obama, o la mort de Nelson Mandela, que li va concedir la seva darrera entrevista en exclusiva.

Va ser cap d'Informació Internacional de TVE i director d''En Portada' del 2008 al 2021. També va dirigir els programes d'actualitat internacional 'El Mundo en 24 horas' i 'De sur a norte'. Des de l'octubre del 2023 és director del Màster de Reporterisme Internacional de l'Institut de RTVE i la Universitat d'Alcalá de Henares.

Entre els guardons que ha rebut destaquen el Premi de Periodisme 'Cátedra Manu Leguineche', el premi UNICEF, Club Internacional de Premsa, Premi Ortega i Gasset, Mans Unides, Premi Europeu Salvador de Madariaga, Premi Defensa, i ha estat finalista entre ocasions al Premi Cirilo Rodríguez. Els seus treballs com a reporter han estat premiats en certàmens internacionals com els Festivals de Televisió d'Hamburg, Nova York o Montecarlo.