Aquest dimecres 24 de gener, 3Cat estrenarà els primers capítols de 'Futbol modest', una sèrie documental sobre el futbol de barri, el futbol de poble, el d'abans. Un futbol que avui més que mai manté una distància abismal amb el futbol d'elit, qui mana. Ara arribaran els quatre primers episodis, mentre que els cinc restants es podran veure a finals del mes de febrer.
Clubs assemblearis, clubs centenaris que fa anys van tocar la glòria, clubs de pobles que no arriben a 200 habitants o clubs d'alta muntanya que la climatologia els ha obligat a jugar a la lliga francesa són alguns dels que dibuixen un mapa històric i cultural esport que mou una gran massa social.
A través de jugadors, encarregats de material, seguidors, directius o entrenadors, es mostra com sobreviu un club de barri o de poble, els vincles que genera, la seva funció social i emocional. A falta de grans contractes i patrocinadors milionaris, el futbol modest sobreviu gràcies a la passió de la gent. Una gent que batega, viu pel futbol i assegura que el futbol modest és el futbol de debò.
"Tres històrics de barri"
Els clubs de barri marquen la història de la seva gent i en els barris obrers, els seus clubs formen part de la identitat dels seus veïns i veïnes. La seva passió els ha fet qui són. Sants, Júpiter i Martinenc, tres clubs històrics que durant les primeres dècades del segle XX plantaven cara a Barça o Espanyol, l'any 2023 ni tan sols són equips de Tercera. Però el futur el veu gran i femení.
"La pilota brava"
La història de l'esport a l'Empordà va directament lligada als seus equips de futbol. Ja sigui a l'Alt com al Baix, les seves canteres han protagonitzat proeses ja llegendàries i les seves aficions han fet forts els seus clubs. Des del Figueres, fins el Sant Feliu de Guíxols passant per un d'elit com el Girona, la Costa Brava té el seu lloc en la història del futbol del nostre país. El Palamós és el club més antic de Catalunya i Siurana és el poble més petit de Catalunya amb club de futbol federat.
"La plana del futbol"
Ja hi ha referències del futbol a Lleida el 1903 als peu del turó de la Seu Vella, que llavors no era més que una plana despoblada. Entre d'altres, la Unió Esportiva Lleida, primer club de la ciutat, que es va fundar el 1910 i va desaparèixer el 2011, després d'una crisi. Però tant els seus hereus, Club Lleida Esportiu, com els altres clubs del territori, han mantingut la passió del futbol ben candent.
El Mollerussa va fer història la temporada 87/88, que va ascendir a Segona Divisió, i l'AEM trepitja fort en el futbol femení, que ha arribat a Segona Divisió. Amb un any de vida, el Terres de Lleida CFF aposta pel futbol femení a la comarca. Un projecte jove però gran.
"Del Delta a la capital"
A la plaça de Corsini de Tarragona, es va jugar el primer partit de futbol el 1901 i hi ha una placa que ho recorda. La capital compta amb equips com el Nàstic de Tarragona, que va aguantar a Primera Divisió 3 temporades (finals dels 40) i va tornar-hi el 2006-2007, o el Tàrraco. A la resta de territori el futbol modest es reivindica com un sentiment i una raó de ser.
El Tàrraco és un club autogestionat pels seus socis sota la premissa de futbol popular i el Club Deportiu la Cava fa força fa 100 anys al bell mig del Delta de l'Ebre.