Primer pla d'Inés Hernand a la catifa vermella del Benidorm Fest

Inés Hernand ('Benidorm Fest'): 'Se m'ha amnistiat molt des de RTVE'

Entrevista a Inés Hernand, que es manté com a presentadora del Benidorm Fest, però ja no a la gala.

Parlem amb Inés Hernand davant l'arrencada de la tercera edició del Benidorm Fest. La noia repeteix al capdavant de la preselecció d'Espanya a Eurovisió, però no com a presentadora de les gales. Inés Hernand estarà al capdavant del programa previ a RTVE Play, amb Jordi Cruz, i del post a La 1 amb Aitor Albizua.

Tens problemes amb RTVE per donar la teva opinió?

M'agradaria dir-te que sí, però la realitat és que no. Cada cop vaig afinant més l'ull i el fòrum per poder llegir una mica millor la sala. De manera que sé on és el punt de tensar.

Jo penso que no, crec que estan comprant força el paquet general. M'imagino que si hi hagués un canvi de govern potser no voldrien comptar amb mi amb la mateixa freqüència. Però cal defensar les opinions i el criteri d'un com a professional. Perquè tu com a individu pots tenir un criteri propi que també comparteix molta gent. No cal ser una presentadora blanca. I igual que intento ser una professional de la comunicació que va aprenent a poc a poc de coses.

I igual que sé quan tenir un tweet o estalviar-m'ho, quan he de dir una cosa i quan no. I hi ha ocasions en què cal aprofitar els espais d'una manera intel·ligent. Al final “el que no es visibilitza, no existeix”. Hi ha moltes persones que són diverses, realitats diferents de les que volen marcar dins una normativitat general. I si a mi em deixen l'espai i en tinc l'oportunitat, és clar que s'esmenta.

Fotografia d'Inés Hernand presentant el Benidorm Fest 2023
Inés Hernand | RTVE

Per què no ets aquest any a la green room? És un càstig?

La realitat és que jo no ho he interpretat com un càstig, jo ho interpreto com “em consideren una professional, de les que volen estar en un mig termini”. I en un mig termini a un professional de la comunicació jo crec que li posaran moltes tessitures molt diferents, que no són millors o pitjors.

No sóc una influencer. Si jo vull dedicar-m'hi, he de contestar els periodistes, ser amable amb tots els equips amb els què hi treballo. Considerar que no fer això o allò és millor o pitjor em sembla desprestigiar a l'Aitor, i l'equip que està amb ell, o el del Jordi pel digital.

Per això, jo estic molt contenta que segueixin comptant amb mi. I això és el que em quedo en aquesta tercera edició del Benidorm Fest. He estat l'única que ha anat sobrevivint juntament amb Mec a totes les edicions i això és un reconeixement professional a allò que estic fent, alguna cosa estaré fent bé. No crec que sigui por ni res.

A més vas a una hora golfa en què potser estàs més lliure que en un prime time que està més encotillat...

És clar, és clar! A banda que les intervencions que té una gala són super reduïdes. Són tres intervecions pràcticament per bloc d'hora perquè no n'hi ha més, si no acabarien les gales a les cinc del matí. Llavors em sembla bé, ho assumeixo i abraço una mica a la meva personalitat. Així que aquesta pregala en què podem estar distesos amb el digital, el Jordi i jo, és més la meva personalitat. I estic contenta per això.

Captura de María Eizaguirre, Inés Hernand, Aitor Albizua i Jordi Cruz a la roda de premsa del Benidorm Fest a RTVE
Inés Hernand | RTVE

Et van donar algun toc d'atenció per algun dels teus comentaris a la green room?

No m'han donat mai cap toc d'atenció. Ni tan sols pels tweets que van venir després respecte dels pagaments, ni res per l'estil. El que passa que òbviament tu també saps on són les teves línies de prudència o no.

Jo aquí potser no ho vaig fer bé. I encara que no em diguin “estàs castigada”, doncs estàs castigada. No cal tampoc fer una brotxa grossa de dir les coses de manera directa. Però se m'ha amnistiat molt des de RTVE en general.

Crec que els agrado com a professional perquè tinc un programa amb Mercedes Milá, he presentat una catifa dels Grammys, me'n vaig ara als Goya... O sigui crec que hi ha genuïnament un afecte o potser estic volant baix i ningú s'ha donat compte, llavors prefereixo quedar-m'hi.

Et sents com la darrera supervivent del Benidorm Fest?

Sí, sóc una mica com Desmon a Perdidos absolutament. Crec que han sabut llegir que hi ha hagut una persona que ha connectat amb un segment de públic i que la volen mantenir. Aleshores estic feliç que sigui així.

I també no sé quines són les circumstàncies de la resta de companys. A mi m'hauria fet pena molt no estar aquest any en la fórmula que fos. Vindria igual encara que m'enviessin en una cantonada a la catifa taronja a fer tres preguntes. Perquè mola formar part d'alguna cosa i que sigui una mica com el teu safe place.

Al final et vas movent a molts entorns. I en el meu “Saldremos mejores”, el programa amb Mercedes, el Benidorm... són llocs on jo em sento acollida i crec que connecto bé amb el públic.

Fotografia d'Inés Hernand amb Jordi Cruz a la catifa vermella del Benidorm Fest
Inés Hernand | RTVE

Et sents marca Benidorm Fest?

No només marca Benidorm Fest, però sí que em sento identificada amb els valors i el rotllo que es respira aquí, i el tipus d'entreteniment que s'emana des d'aquesta franquícia perquè va una mica més a la meva línia, que no més seriós.

Et sents conforme amb el que cobraràs aquesta vegada?

Quan a una persona li ofereixen un caché, en aquest projecte o en qualsevol altre, doncs assumeixes si acceptar-lo o no. Moltes vegades estàs per sota del que potser hauries de cobrar, però sí clar. He tingut molta reflexió respecte als pagaments i en general de la vida des que la meva col·lega Nerea li van amputar la cama.

Amb la qual cosa en aquest moment estic força en l'eix amb les coses. I és clar que em sento molt ben remunerada perquè per començar ja hi ha una diferència del que hi ha la resta de la societat. Aleshores horitzontalitat màxima i agraïda.

No trobes a faltar que hi hagi més veus reivindicatives a la televisió?

Per descomptat! És clar que trobo a faltar que en general hi hagi més espais per visibilitzar coses que potser la gent no en té ni idea. Hi ha molt desconeixement perquè en l'audiovisual no hi ha espais per poder fer un ull a altres segments de la societat. Quan entens, t'ajuda a relaxar-te una mica. El que hem de fer és obrir les orelles. Així que sí, crec que calen més veus.

Què va passar amb la polèmica de Fórmula 1?

Doncs evidentment jo vaig estar veient la Fórmula 1 a Montmeló, que és un circuit construït fa molt de temps i és diferent que a la meva ciutat es facin inversions públiques i es generin espais per a una cosa, quan hi ha mancances a Madrid com n'hi ha per exemple a la sanitat.

Anunciar això com un gran èxit per molt turisme que portarà, en realitat és una petita i simpàtica putada. Vaig estar a Las Vegas recentment, on travessa el circuit per mig de la ciutat que com ho facin aquí fliparem.

Muntatge d'Inés Hernand i Aitor Albizua com a presentadors del Benidorm Fest
Inés Hernand amb Aitor Albizua | RTVE

Creus que RTVE s'hauria de plantejar contra la participació d'Israel al festival?

Desconec quins són els mecanismes de certes coses. Jo vaig estudiar dret, i en dret internacional públic quan tu emets un “m'oposo”, s'aixequen milers de mogudes diplomàtiques. Aleshores desconec en quin punt RTVE pot intervenir per dir res més del que ja ha dit. Desconec quant i quan es pot fer una pressió daquestes característiques. Però em sembla una quadre.

Encara que sigui un festival inundat per la política...

És clar la política ho és tot. Ho travessa absolutament. Però Israel té el capital dels Estats Units darrere. Per això ha passat el que ha passat històricament. Ja ho deia una periodista israelita que fliparem quan vegem als llibres d'història com estava occident. I a sobre premiar-ho em sembla un horror.

Hi ha gent que t'ha retret el teu suport al Benidorm Fest quan hi participa Israel?

Vull treballar. Crec en la franquícia del Benidorm Fest a nivell musical i em centro en posar l'energia en un espai que representa diversitat i alhora representa també tot el talent que tenim a Espanya a nivell musical.

Crec que és una altra fórmula de com exposar entreteniment. A nivell individual estic fent el que puc donant visibilitat als meus programes, posant diners, i acudint a les manifestacions.

Creus que 'Operación Triunfo' ha eclipsat el Benidorm Fest aquest any?

'OT' és el gran fenomen, ha funcionat sempre, sobretot quan la deixes respirar una mica torna amb molta força. Però no crec que hagi eclipsat, perquè només és una setmana. Però sí que crec que de vegades les coses funcionen més concentrades que diluïdes en el temps. És la meva opinió personal, però no ho sé perquè s'ha valorat així.

Com t'afecta la repercussió que hi ha a les xarxes per cada cosa que dius?

Com el que dic em representa, no dir-ho em faria sentir-me pitjor. Lamento que hi hagi persones que els molesti, però m'alegro que es generi un debat. Si tots tinguéssim una opinió d'alguna cosa igual que ha passat amb 'La sociedad de la nieve' i el canibalisme, què enriquits estaríem tots.

Si les meves paraules que no són intencionades, generen debat o discurs, que ho generin! A mi m'afecta menys set. Per dedicar-te a allò que ens dediquem els que estem aquí has de valer i ha de ser una cosa vocacional perquè el periodisme independent no es paga.

Per això cal subscriure's a mitjans. Costa molt estar en un lloc en general, has de valer pel que facis. I com va dir Usurla Corberó "gràcies a mi que crec que tinc certa distància amb aquestes coses".