Aquest diumenge, a les 21:25h a laSexta, Jordi Évole entrevistarà els cosins Strauch, supervivents de la tragèdia dels Andes. 'Lo de Évole', viatja a l'Uruguai per trobar-se amb Daniel, Eduardo i Fito Strauch, tres dels supervivents de l'accident.
Daniel, Eduardo i Fito Strauch a la muntanya es van encarregar d'una feina tant desagradable com fonamental. Eren ells els qui tallaven la carn dels cossos i la repartien entre els seus companys.
La nominació als Oscars de 'La sociedad de la nieve' ha tornat a posar el focus de l'actualitat sobre una de les històries més impactants de les últimes dècades. El 13 d'octubre del 1972 un avió de les Forces Armades Uruguaies es va estavellar a la serralada dels Andes. Viatjaven a bord 45 persones, la majoria membres d'un equip de rugbi uruguaià que volava a Santiago de Xile, on jugarien un partit.
Van aconseguir sobreviure'n 16, després de passar una de les experiències més extremes que es coneixen. Van estar 72 dies a gairebé 4.000m d'alçada, sense abric, sense menjar, sense connexió amb el món exterior. La seva història va molt més enllà dels titulars que va deixar a l'època, i continua commovent més de cinc dècades després.
Amb Jordi Évole, asseguts al voltant d'una taula, recorden tant l'accident com tot el que va venir després. Expliquen com es van organitzar i formar el que avui segueixen anomenant 'la societat de la neu'. Amb ella van crear un vincle entre tots ells que els segueix unint, més enllà dels lligams familiars o d'amistat.
A la conversa, revelen detalls que no havien explicat abans i que eren desconeguts també pels seus familiars. Com van afrontar el dilema de decidir entre menjar la carn que hi tenien, la dels cossos dels seus companys morts, o morien tots.
I després de decidir-ho, com repartien el menjar. Què van sentir i pensar llavors, com van mantenir el seny i la cohesió del grup, més quan ells mateixos reconeixen que el seu estat era “gairebé salvatge” . I com han viscut després d'aquella experiència que va canviar la vida per sempre.
A més, Évole parla també amb Rosina Strauch, germana de Fito. Ella explica com van viure la tragèdia les famílies dels accidentats. Com van viure la desesperació quan es va suspendre la recerca de l'avió i l'impacte de saber que hi havia supervivents més de dos mesos després.