'El cor de l'Avi', documental de 3Cat

'El cor de l'Avi', l'increïble viatge del cor amb formol de Francesc Macià

3Cat estrena 'El cor de l'Avi', un documental inèdit sobre el viatge del cor en formol del primer president de la Generalitat de Catalunya.

3Cat estrena un nou documental per a aquest Nadal: 'El cor de l'Avi', just el dia que farà 90 anys de la mort de Francesc Macià, el primer president de la Generalitat contemporània. La plataforma estrenarà els dos primers capítols el dilluns 25 de desembre. L'emissió en obert dels dos primers capítols, en canvi, serà per Sant Esteve: el dimarts 26 de desembre a les 22:05h, dins de 'Nits de Ficció'.

Francesc Macià, l'Avi, va morir el dia de Nadal del 1933 a causa d'una apendicitis. El seu cos va ser embalsamat i el seu cor es va guardar en formol. La idea era recobrir-lo de metall i que els ciutadans el poguessin homenatjar a l'Església del parc de la Ciutadella.

'El cor de l'Avi', documental de 3Cat
'El Cor de l'Avi', nou documental sobre el viatge del cor del president, Francesc Macià | TV3

Tot i això, la convulsió política d'aquells anys, el cor en formol del president va ser oblidat en una caixa forta del Palau de la Generalitat. Fins que, al final de la Guerra Civil, el president Lluís Companys va ordenar al conseller, Josep Tarradellas que s'emportés el cor a l'exili per evitar que caigués en mans franquistes. On va anar a parar? Què es va fer? Hi ha, encara, aquest cor?

"L'aventura del cor en formol del president Macià és un episodi poc conegut de la nostra història. A través de l'anècdota explica la voluntat de pervivència de les institucions d'autogovern de Catalunya", explica el director del documental, Tian Riba.

'El cor de l'Avi', documental de 3Cat
'el Cor de l'Avi' reuneix historiadors i diferents testimonis per conèixer els detalls d'aquesta història | TV3

'El cor de l'Avi' ressegueix detalladament la volta del cor de Macià durant dècades, amb historiadors i testimonis. Entre aquests, el fill del president Tarradellas, Josep Tarradellas Macià, o la persona que va tornar el cor de Macià a Barcelona, Jordi Vila-d'Abadal. També, consultant l'hemeroteca, i sobretot amb els documents que hi ha a l'Arxiu Nacional de Catalunya, a Sant Cugat. Així com, a l' Arxiu Monsterrat Tarradellas i Macià, al monestir de Poblet.

Així, el documental ha pogut omplir els buits encara existents sobre el recorregut del cor. Un recorregut ple de girs imprevisibles que fan de mirall en moments clau de la història de Catalunya.