Chiara a "The Climb"

Chiara ('OT 2023'): 'El primer que vaig fer en sortir va ser trucar a Salma i Violeta'

Entrevistem Chiara Oliver, novena expulsada d''OT 2023', que fa balanç del seu pas pel talent xou.

Chiara s'ha convertit en la novena concursant a abandonar l'acadèmia de 'OT 2023'. Després de veure les seves actuacions, el públic va decidir salvar Lucas, l'altre nominat. A sobre de l'escenari, Lucas va apostar aquella nit decisiva per "I don't want to miss a thing" (1998) d'Aerosmith i Chiara per "You oughta know" (1995) d'Alanis Morisette.

La gala 10 d''OT 2023' va comptar amb la novena expulsió, un nou nòmada favorit de la setmana i l'elecció dels finalistes. Aquesta setmana el públic haurà de votar entre Lucas, Bea, Martin i Ruslana. Per conèixer com va viure la nominació i el seu pas pel programa, parlem amb Chiara, la novena expulsada de 'OT 2023'.

Has pogut veure què han generat els teus seguidors per salvar-te aquesta setmana?

No he pogut mirar gaire perquè no he tingut temps, però he flipat força amb el que m'han explicat i amb la magnitud. Nosaltres estem tan tranquils dins de l'acadèmia, sense tenir ni idea del que passa. I és increïble com la gent que m'ha donat suport, ha mogut el món una mica. Estic molt contenta i agraïda a tota la gent que m'ha donat suport. I quan tingui més temps tinc moltes ganes de posar-me al dia.

Chiara i Lucas
Chiara i Lucas | Prime Video

De quina manera t'agradaria gestionar l'odi format pels teus seguidors?

Enviant un missatge de respecte perquè al final és un concurs. No deixem de ser persones, i ens hem de respectar entre tots. Són nominacions, i tots som companys. Jo sóc súper companya de Lucas i tots som amics.

Vas entendre l'estratègia dels teus companys en salvar Ruslana i no tu? Creus que t'ha pogut perjudicar amb vista a l'expulsió?

El moment de les pissarres és un dels més durs de la gala i del concurs perquè és molt ràpid, molta adrenalina i bogeria. I aquí has de seguir el teu instint, i encara que cadascú ho veu amb els seus propis ulls, només nosaltres sabem què vivim en aquell moment. És una bogeria, però de veritat que no em va doldre per res que es decantessin per Ruslana perquè som tots amics al final.

Chiara i Salma
Salma i Chiara | Prime Video

Què ha significat Ruslana per a tu al concurs?

Cada vegada que penso que Ruslana està malament per jo no ser-hi, és com que estic afectada jo també. Perquè Ruslana i jo tenim una amistat que va començar des del primer dia. La primera persona que jo vaig veure a la fase dos del càsting va anar a Ruslana, i vam començar el concurs juntes. Ens van donar l'adhesiu una després de l'altra.

És veritat que al principi no ens portàvem gaire bé, però de cop ens vam fer més amigues i ara és una de les persones de qui més confio. Tenim una relació súper bonica i una amistat molt pura, i la trobo molt a faltar. Vull que segueixi amb aquesta energia. Sé que està afectada, però és molt dur veure-la i no poder-li dir “anem, tu pots, segueix endavant”.

Què ha significat Violeta per a tu al concurs i compartir "I kissed a girl" amb ella?

Violeta va ser un dels meus pilars. M'entenia com ningú, em donava tots els consells que necessitava. Som d'aquelles amistats que ens entenem i ens coneixem molt bé. Cantar amb ella va ser súper guai, va ser súper divertida aquesta setmana.

La setmana de nominació va ser horrible, però la recordaré bé perquè vam passar tant de temps juntes que no volíem que acabés. Sabíem que una marxaria, que ens separaríem. És una amistat que jo sé que durarà molt de temps. De fet el primer que vaig fer quan vaig entrar al taxi ahir en marxar va ser trucar a Violeta i a Salma.

Què opines del shippeig que s'ha creat amb Violeta i amb tu?

Per Nadal vaig estar amb la meva família i no vaig veure gaires coses. És evident que quan hi tornes a entrar no pots controlar el que han vist els teus companys. Així que sí, t'assabentes del que la gent va veient, però la Violeta i jo només som amigues.

Violeta i Chiara
Chiara i Violeta | Prime Video

Has notat que t'ha influenciat el fet que 'OT' també tingui la seva part reality?

La veritat és que jo de vegades no m'adonava que m'estaven gravant. I com que estàs aïllat sense telèfon, segueixes a la teva essència. Surts tu. Ha estat súper bonic descobrir-me a mi mateixa sense cap mena de condicionant. Al final a la vida real, prens decisions, però hi ha gent que et condiciona. Aquí ets tu, és el teu instint.

Allà dins vaig aprendre a prendre les meves pròpies decisions i a ser jo mateixa sense sentir-me malament, i sense haver de demanar perdó. Jo he estat completament jo i espero que s'hagi vist perquè m'ho he passat molt bé.

Com vas portar que Paul t'escrivís i et dediqués una cançó?

És molt bonic quan algú et compon una cançó. I al final jo sent compositora, veus exactament que quan escrius estàs plasmant totes les teves emocions. És un diari per a tu i em va semblar molt bonic que s'obrís així.

Com a compositora també m'agrada obrir-me d'aquesta manera. Quan composes et mostres vulnerable, estàs explicant coses de la teva vida i estàs creant art amb això. I em va semblar molt bonic que me l'ensenyés unes setmanes més tard. No hi ha res més bonic que el fet que t'hi dediquin o t'escriguin una cançó.

Què us han semblat les valoracions del jurat?

Jo m'he pres les valoracions del jurat de manera totalment constructiva. I m'han anat bé. Les he tingut en compte per a les meves actuacions, però no he deixat mai la meva essència. Perquè jo sé què vull i què vull fer. Tot i que les seves valoracions m'han anat molt bé i les he fet servir. A "Mía" Buika em va dir que vocalitzarà més i ho vaig treballar, i es tracta d'això.

És un concurs, t'han de valorar i jo m'he quedat amb les coses que m'han dit. També et diuen coses positives com a "Kill Bill". Pau em va dir coses tan boniques i em van nominar i no va passar res perquè vaig entendre que els havia agradat l'actuació i m'havien entès. I al final han de nominar, som pocs i tothom és increïble.

Chiara, expulsada d''OT 2023'
Chiara, novena expulsada de 'OT 2023' | Prime Video

Amb quin moment et quedes de tot allò que has viscut dins l'acadèmia?

La setmana en què vaig fer "Mía", vaig tenir una classe amb Abril i aquest va ser el meu moment favorit de tots els que he viscut. Va ser súper especial per a mi. Em va portar un mirall de vestuari per poder-me mirar. Va ser un moment d'introspecció amb mi i va marcar un punt d'inflexió.

Hi ha hagut creixement artístic, però sobretot jo he crescut com a persona. Soc una persona totalment diferent de la que vaig entrar. Era una nena i ara en surto una dona, en surto madura. I aquell moment va ser com "m'estimaré a mi mateixa, em trauré un bagatge que he tingut a sobre tota la vida".

Quin creus que ha estat el repte més gran al qual t'has afrontat al concurs?

Créixer com a persona. La setmana de "Mía" va ser molt especial. Eren moltes coses: el repte del piano, el repte del qual estava parlant la cançó... Volia transmetre perquè la cançó m'encanta i m'hi sento molt identificada, amb les lletres de Betlem. Va ser un regal per a mi poder cantar-la, créixer i poder aprendre amb la cançó.

'OT 2023' tindrà himne?

Crec que sí, vam fer la base. Jo estava intentant estirar el carro perquè tenia por d'anar-me'n sense participar a l'himne. Perquè sent una de les persones que més componia de l'acadèmia, és una de les coses que em feia més il·lusió. Deixar el meu llegat en aquesta cançó que ens representaria a tots, als 16.

Era molt especial per a mi tirar-ho endavant i crec que sortirà perquè dissabte vam fer una bona sessió de composició amb Vic. Tots vam participar, fins i tot vam ficar frases de gent de fora. Jo recordava frases que m'havien dit Salma i Violeta. I la veritat és que estic contenta perquè crec que al final es farà.

Com heu viscut dins l'acadèmia que hi hagi tanta diversitat sexual?

Jo sempre he estat jo mateixa i m'agrada parlar-ne. Allà dins vaig parlar obertament de la meva vida. És només un aspecte de mi i crec que és important parlar obertament del que ens agrada perquè al final és normal. S'ha de normalitzar. I aquest és el meu dia a dia.

Chiara a l'acadèmia
Chiara a l'acadèmia | Prime Video

Com vas viure la signatura de discos? Què és el que més et va sorprendre?

Ho vaig viure de manera inconscient. Va ser com un somni, ho vaig viure tot molt ràpid. Em vaig esgotar després d'estar cinc hores signant i volia tornar a l'acadèmia. Però va ser increïble l'amor que vaig rebre. Era una setmana que jo necessitava energia, havia perdut la veu i em va donar energia per seguir endavant.

Em va sorprendre la quantitat de gent que se sent identificada amb mi i amb nosaltres, i a la qual hem ajudat. Per mi això és el més bonic. La gent et coneix, sap què t'agrada i què no. La paraula per a les firmes va ser surreal.

Si haguessis de treure algun dels temes que has compost dins de l'acadèmia, quin seria?

M'encanta parlar de música i compondre. Estic contenta com m'ha sortit l'esperit creatiu dins l'acadèmia. Crec que he evolucionat un munt, compondre és entrenar-ho. És molt guai estar aïllat i només tenir això a fer.

He compost cançons que m'agraden un munt a dins, i crec que treballant-les poden sortir coses molt divertides i que a la gent els agradarà. Al final el que més vull és que a la gent li agradi la meva música, que se sentin identificades amb les temàtiques de què parlo. Això és el que em fa més il·lusió de tot.

Tinc diverses que són les meves preferides. Per exemple "Ronda de más" he vist que a la gent li agrada i és una de les meves preferides. També tinc el dubte de si traduir les cançons, si no. O deixar-les a mitges entre el castellà i l'anglès com la meva ment.

Estic molt il·lusionada per començar a treballar i veure com respon la gent a diferents aspectes de la meva manera de compondre. Hem estat ja amb els productors treballant “Toxic” que és meva i també teníem el dubte de si traduir-la o no. I al final la deixarem al mig crec.

Amb quin artista català t'agradaria fer una col·laboració?

Amb Mushka i amb Miki. Em vaig quedar molt contenta de cantar “Escriurem” i m'encantaria cantar amb ell. Seria un plaer.

Chiara i Martin
Chiara i Martin | Prime Video

T'agradaria tornar a l'ESMUC ara que has sortit del concurs?

És molt difícil entrar-hi. Em sembla molt fort haver entrat a l'ESMUC i el mateix any a 'Operación Triunfo'. Ara mateix no sé exactament què faré, acabo de sortir. Pensava que sortiria i tornaria a l'ESMUC, però ara veig que potser ho hauré de deixar per al setembre.

El que és clar és que en algun moment vull tornar, vull continuar formant-me a la música. No hi ha res més divertit que estudiar i aprendre música. I ara mateix veig que he estat a l'acadèmia aprenent i és una oportunitat increïble.

Però si em vull continuar formant, vull tornar a l'ESMUC sigui quan sigui. No ho abandonaré perquè és molt difícil d'aconseguir i és molt important per a mi aprendre música i estudiar-la. A mi m'encanta aprendre'n.

Qui creus que guanyarà aquesta edició d''Operación Triunfo'?

No sé qui són els favorits perquè no he pogut veure res. Però jo vull que guanyin els meus Marruski, el meu Rusli i el meu Martin. M'encantaria que fossin primer i segon. A més, tenen 18 anys, un any menys que jo i són increïbles. I m'encantaria veure guanyar qualsevol dels dos, seria la il·lusió de la meva vida de debò.

Marruski
Ruslana, Chiara i Martin | Prime Video

Què ens espera de tu en un futur? A quin gènere t'agradaria enfocar-te?

Espero que moltíssima música. La música m'apassiona, estic enamorada de la música i de compondre, i d'expressar-m'hi. Jo vull fer una mica més popero. Crec que tinc una línia per seguir. Crec que les meves cançons tenen similituds. Tot és molt pop a l'estil Chiara.

M'agradaria trobar un so i treballar amb gent que en sap més que jo. Sé que aprendré molt en aquesta època de la meva vida i tinc moltes ganes de començar a treure música i a ensenyar-vos qui soc.